Bekijk en download deze instructie in PDF.
Belangrijk!
Als je lang wilt genieten van gezond contactlenzen dragen, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal punten:
Zorg ten eerste voor goede hygiëne, dat betekent dat je vóór het inzetten en uithalen van je contactlenzen je handen goed wast met water en desinfecterende zeep.
Ververs elke dag je lensvloeistof en gebruik nooit kraanwater om je lenzen of de houder schoon te maken.
Houd je aan de maximale draagtijd. Dit doe je in overleg met je contactlensspecialist, de draagtijd verschilt namelijk per lenstype.
Ervaar je plotseling veranderingen in het draagcomfort? Krijg je ineens rode ogen of andere klachten? Neem altijd contact op met je contactlensspecialist.
Voorbereiding inzetten lenzen
Zorg dat er een spiegel klaarstaat waarmee je goed kan zien hoe je te werk gaat.
Leg de contactlenzen(houder) samen met de fles vloeistof en een paar tissues klaar op tafel.
INZETTEN LENZEN
- Pak je lens met je vinger(s) voorzichtig uit het houdertje en leg hem op de wijsvinger van je voorkeurshand.
- Met de wijsvinger van je andere hand trek je ter hoogte van je wimpers je bovenooglid goed omhoog.
- Met de middelvinger van de hand waar de contactlens op ligt, trek je (dicht bij de ooglidrand) je onderooglid naar beneden.
- Breng vervolgens de contactlens langzaam dicht bij je oog.
- Houd je oog goed open door met je vingers bij de ooglidrand stevig grip te houden.
- Plaats vervolgens de lens voorzichtig op je oog. De contactlens hoeft maar heel licht contact te maken met je oog.
- Wacht 2 seconden voordat je knippert. En draai je oog even van links naar rechts.
- Laat je ooglidranden los en knipper voorzichtig.
UITHALEN LENZEN
- Plaats de wijsvinger van je voorkeurshand tegen de contactlens en voel of je de lens kan bewegen.
- Draai je oog naar boven terwijl je de contactlens tegenhoudt. Decontactlens verplaatst naar het witte deel van het oog.
- Je mag jezelf ook aan blijven kijken, maar dan pak je de contactlens vaak moeilijker van je oog. Dit komt doordat de lens beter op het midden van je oog aansluit dan op het witte deel.
- Pak vervolgens met je duim en wijsvinger, de contactlens van het oog en plaats de lens in de schone lenshouder.
Bijzonderheden
- Vervang minimaal elke 3 maanden je lenshouder!
- Spoel de lensvloeistof uit de houder direct na het inzetten van je lenzen leeg in de gootsteen. Gebruik wat lensvloeistof uit je fles om de houder schoon te spoelen, gebruik géén kraanwater! Leg je lenshouder vervolgens op de kop te drogen in de badkamer. ‘s Avonds giet je nieuwe lensvloeistof in je lenshouder en bewaar je de lenzen in verse vloeistof.
- Als je bij het inzetten voelt dat er iets onder de contactlens zit, raak dan niet in paniek. Blijf even rustig knipperen, door het tranen verdwijnt de ’zandkorrel’ vaak vanzelf. Verdwijnt deze niet? Haal dan decontactlens uit je oog en spoel hem schoon met lensvloeistof uit de fles.
- Een jeukend of branderig gevoel bij het inzetten kan duiden op de verkeerde vloeistof, overleg met je lensspecialist voor het uitproberen van een andere vloeistof.
- Een jeukend of branderig gevoel overdag kan duiden op een allergie, ook dit is belangrijke informatie om te delen met je lensspecialist.
Een goede communicatie met je contactlensspecialist draagt bij aan het plezier en succes bij het dragen van contactlenzen. Kom regelmatig op controle en benoem eventuele ongemakken, ook als je deze klachten niet elke dag hebt. Een gezonde controlecyclus bij zachte lenzen en nachtlenzen is 1x per half jaar, bij harde lenzen volstaat 1x per jaar.